Reklama

Ekspresowa zupa z grzanką

Bardzo rozgrzewające.

Składniki

  • 500 g cebuli
  • 2–3 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 60 g tartego żółtego sera
  • 1/3 bagietki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebule obieramy, ostrym nożem kroimy na pół, a następnie na cienkie pierścienie. W garnku roztapiamy masło klarowane. Dodajemy cebulę i podsmażamy kilka minut, mieszając co jakiś czas, aż stanie się szklista i lekko złocista. Do cebuli dodajemy mąkę, mieszamy i powoli wlewamy bulion warzywny. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy pieprzem, solą i gotujemy ok. 10 minut.

Bagietkę kroimy na 8 kromek. Posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy kilka minut, żeby ser się roztopił, bułka przybrała złoty kolor, a jej brzegi stały się chrupiące.

Reklama

Zupę rozlewamy na talerze lub do miseczek. Na wierzchu układamy grzanki z serem. Posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Zupę możemy zmiksować blenderem, by miała lżejszą konsystencję.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy