Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ekspert radzi: Ziemniaki

Doświadczona mistrzyni kulinarna Hanna Szymkiewicz radzi, jak gotować ziemniaki w mundurkach.

W mundurkach

Często nie obieram ziemniaków, tylko gotuję w mundurkach. Dzięki temu zachowują witaminy i składniki odżywcze, które nie są wypłukiwane przez wodę.

Gotowanie

Reklama

Aby ziemniaki w mundurkach równo się ugotowały, wybieram bulwy tej samej wielkości. Gdy chcę, by były bardziej aromatyczne, do wody dodaję łyżkę kminku lub zioła: rozmaryn i cząber. Z kolei dodatek oleju sprawi, że łatwiej będzie je później obrać.

Obieranie

Żeby ziemniaki w mundurkach łatwiej było obierać, hartuję je przez chwilę zimną wodą i obieram zanim ostygną.

Krojenie

Jeśli potrzebuję równych plastrów ziemniaków, np. do sałatki lub do podsmażenia, nie kroję ich nożem, tylko używam krajalnicy do jajek.

Smażenie

Ziemniaki w mundurkach przeznaczone do smażenia gotuję dzień wcześniej. Przez noc skrobia zwiąże się. Dzięki temu usmażone ziemniaki będą bardziej chrupiące. Aby miały ładny złoty kolor, oprószam je tuż przed smażeniem mąką.

Ziemniaki nadziewane

Zapiekane ziemniaki z cebulą i rozmarynem

Zapiekanka ziemniaczana

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje