Reklama

Ekspert radzi: Pizza

Doświadczona mistrzyni kulinarna Hanna Szymkiewicz radzi, jak zrobić doskonałą pizzę.

Ważna jest mąka

Do ciasta na pizzę używam mąki oznaczonej symbolem 00. Ma wysoką zawartość glutenu i jest drobno zmielona. Jeśli nie mam takiej, przygotowuję ciasto z mąki o symbolu 500 lub 550.

Liczy się ciasto

Ciasto na pizzę przygotowuję z 500 g mąki, 280 ml wody, 20 g drożdży, 40 ml oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki cukru oraz 12-15 g soli. Wodę przelewam do miski, wrzucam do niej rozkruszone drożdże z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Do drugiej miski wsypuję mąkę, robię w niej wgłębienie i wlewam oliwę oraz drożdże z wodą. Wyrabiam, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.

Reklama

Bez wałka

Ciasta nie wałkuję. Dłonią oprószoną mąką formuję placki o średnicy ok. 40 centymetrów, podsypując mąką.

Pieczenie

Pizzę piekę krótko, 8-12 minut w temperaturze przynajmniej 220ºC, ale może być większa, np. 240ºC.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy