Reklama

Ekspert radzi: Fasolka szparagowa

Jak ją przygotować, by była zdrowa i smaczna?


Dwa kolory

Do wyboru mamy dwie odmiany fasolki szparagowej: żółtą - o kremowym, delikatnym smaku, oraz zieloną, bardziej aromatyczną i wyrazistą. Jedną i drugą można podawać z bułką tartą, jako jarzynkę do obiadu, albo łączyć z mięsem lub innymi warzywami.

Bez łyka

Z fasolki, zwłaszcza dużej, wyciągam łyko. Żeby łatwiej odchodziło, przed obieraniem wkładam ją na krótko do wrzątku. Następnie odcinam końcówki i myję fasolkę. Większe strąki przecinam na pół.

Nie na surowo

Reklama

Nie należy jeść surowej fasolki szparagowej, gdyż zawiera fazynę - toksyczne białko roślinne, które zostaje zneutralizowane dopiero podczas gotowania.

Gotowanie

Oczyszczone strąki fasoli wrzucam do gotującej się wody z dodatkiem soli i cukru. Młodą żółtą fasolkę gotuję 5-15 minut, natomiast zieloną 10-15 minut. Fasolkę przyrządzam także na parze, np. przekładam ją na sitko i umieszczam na garnku z gotującą się wodą. Gotowanie trwa 10-20 minut.

Hanna Szymkiewicz - doświadczona mistrzyni kulinarna

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy