Reklama

Eklery z bitą śmietaną i malinami

Kremowe, rozpływające się w ustach eklery to doskonały dodatek do popołudniowej kawy.

Składniki

  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 150 g mąki
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • 400 ml śmietany 30%
  • laska wanilii
  • 100 g malin

Sposób przygotowania:

1. Zagotowujemy wodę z masłem, a następnie cały czas mieszając drewnianą łyżką, stopniowo wsypujemy mąkę. Ciasto energicznie ucieramy przez 2 minuty, po czym odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

2. Zimne ciasto miksujemy, dodając kolejno jajka. Przekładamy do rękawa cukierniczego lub torebki z odciętym rogiem i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy podłużne porcje ciasta o długości 8-10 cm i szerokości 3-4 cm. Pieczemy w 190°C przez 25-30 minut na złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym kroimy wzdłuż na pół. 

Reklama

3. Śmietanę ubijamy z 3 łyżeczkami cukru pudru, na koniec dodajemy ziarna wanilii. Kremem wypełniamy eklery, odrobiną smarujemy także wierzch, układamy maliny i oprószamy cukrem pudrem.


Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy