Przejdź na stronę główną Interia.pl

Efektowny tort

Idealny na urodziny lub inną uroczystość.

Składniki na 10-12 porcji

Reklama

Na ciasto: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

Na krem: 50 dag jagód, ½ szklanki cukru, 2 łyżeczki żelatyny, 50 dag serka mascarpone, 400 ml śmietanki kremówki 30 proc.

Ponadto: 300 ml śmietanki kremówki, 30 proc., 1-2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie śmietan fixu, wiórki kokosowe

Przygotowanie

Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec łyżka po łyżce wsypując cukier. Nie przerywając ucierania dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp obie mąki, wymieszaj łyżką. Piecz 35-40 min w temp. 170°C. Gdy wystygnie, przekrój na 3 blaty.

Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wrzątku. Umyte jagody rozdrobnij blenderem. Przełóż do rondelka, wsyp cukier, podgrzej. Dodaj żelatynę, wymieszaj. Mascarpone i śmietankę kremówkę włóż do miski, ubij mikserem.

Dodaj mus jagodowy, wymieszaj. Mocno schłodzoną śmietankę wraz ze śmietan fixem ubij mikserem na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier puder. Pierwszy i drugi blat ciasta posmaruj kremem. Przykryj trzecim kawałkiem ciasta. Wierzch i boki posmaruj ubitą śmietaną. Posyp wiórkami kokosowymi.

20/2016 Świat i Ludzie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje