Przejdź na stronę główną Interia.pl

Dyniowe gnocchi

Przepis na gnocchi di zucca czyli dyniowe gnocci z masłem szałwiowym.

Składniki

  • 350 g mąki
  • 200 g upieczonej w kawałkach dyni
  • 150 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 100 g grana padano
  • 50 g roztopionego masła
  • Jajko „zerówka”
  • gałka muszatołowa
  • szczypta cynamonu
  • sól i pieprz
  • Dodatkowo:
  • 150 g masła
  • 15 listków szałwii
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Reklama

Dynię i ziemniaki rozgniatamy praską. Dodajemy mąkę i przestudzone roztopione masło. Wsypujemy tarty ser. Przyprawiamy. Krótko mieszamy łyżką, by połączyć wszystkie składniki. Posypujemy ręce mąką i lepimy nieduże kluseczki. Sztuka po sztuce naciskamy je widelcem, by zrobić rowki, w których zatrzyma się szałwiowe masło. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Gnocchi będą gotowe minutę po wypłynięciu. Podajemy natychmiast z rzeczonym masłem, w którym wcześniej przez chwilę na małym ogniu gotowaliśmy szałwię.

Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Italia do zjedzenia"


Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje