Reklama

Dynia na słono i słodko

Słusznie nazywana jest królową jesieni. Zawiera mnóstwo składników odżywczych i ma niewiele kalorii. Dynia jest pyszna w potrawach i deserach!

Lasagne z szynką, szałwią i ricottą

Składniki

  • 1 kg dyni ze skórą
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 płatów makaronu lasagne
  • 30 g masła
  • 1/3 szklanka listków szałwii
  • 130 g ricotty
  • 30 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki passaty pomidorowej
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 40 g szynki parmeńskiej
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

1. Rozgrzej piekarnik do  200 st. C. Dynię umyj i pokrój razem ze skórą na cztery kawałki. Posmaruj je oliwą z oliwek, ułóż na blasze do pieczenia i wstaw  do piekarnika na 30 minut.

2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Włóż do niej płaty lasagne i po 30 sekundach wyłów je łyżką cedzakową. Ułóż na  blacie lub ściereczce kuchennej obok siebie, żeby się nie skleiły.

3. Na patelni roztop połowę masła i wrzuć szałwię. Smaż na małym ogniu przez około minutę, aż listki będą chrupiące. Wtedy dodaj resztę masła i po minucie odstaw. Wybierz listki i odłóż je na bok.

Reklama

4. Z dyni usuń pestki i wybierz miąższ. Pokrój go w kostkę  i dopraw papryką, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Delikatnie połącz z passatą, ricottą,  parmezanem i śmietanką  (wcześniej odłóż w kubeczku  1 łyżkę parmezanu i śmietanki).

5. Naczynie żaroodporne  posmaruj masłem. Dno i boki  wyłóż płatami lasagne. Rozprowadź na nich połowę nadzienia dyniowego i wyłóż część  pokrojonej szynki oraz masło.

6. Nałóż kolejną warstwę płatów lasagne, resztę nadzienia  dyniowego, szynkę i listki szałwii.  Polej śmietanką z parmezanem.

7. Wstaw lasagne do piekarnika  i piecz ok. 20 minut w 200 st. C.

Dynie faszerowane kaszą i grzybami

Składniki

  • 2 nieduże dynie piżmowe
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur
  • 150 g kurek lub podgrzybków
  • 1/3 szklanki listków bazylii
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 20 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

1. Umyj i przekrój dynie wzdłuż na pół. Posmaruj miąższ oliwą  i wstaw do piekarnika. Piecz  w 200 st. C przez 30 minut.

2. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj drobno pokrojony miąższ dyni i oczyszczone  oraz pokrojone grzyby.  Smaż 5 minut, a następnie wlej wino. Dopraw do smaku solą  i pieprzem i duś wszystko  10 minut na małym ogniu, aż płyn odparuje.

3. Do grzybów i cebuli dodaj kaszę bulgur, miód  i połowę posiekanych  listków bazylii. Dopraw  do smaku pieprzem i solą.

4. Wyjmij ostrożnie z piekarnika dynie i napełnij je farszem.  Posmaruj wierzch oliwą  i znów wstaw do piekarnika. Piecz około 10 minut.

5. Przed podaniem posyp listkami bazylii.

Gulasz z piersi kurczaka z dynią i ziołami

Składniki

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 2 szklanki oczyszczonej dyni
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki śmietany
  • po 1 łyżce świeżego rozmarynu, tymianku i oregano
  • szczypta ostrej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz

1. Umyj i osusz pierś z kurczaka. Usuń chrząstki i pokrój na  niewielkie kawałki.

2. Oprósz mięso solą, pieprzem  i ostrą papryką.

3. Na patelni rozgrzej olej.  Podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj  czosnek i mięso. Smaż, aż  kawałki piersi będą złotawe. 

4. Pokrój dynię w niedużą kostkę. Dorzuć do mięsa i smaż przez kilka minut, mieszając. Gdy dynia nabierze brązowego koloru, wlej na patelnię bulion warzywny. Zmniejsz ogień i duś gulasz pod przykryciem przez ok. 20 minut.

5. Zioła umyj, osusz i drobno posiekaj. Dodaj do gulaszu.

6. Gdy mięso i dynia będą bardzo miękkie, odlej trzy łyżki bulionu. Przestudź, a następnie połącz ze śmietaną. Wlej płyn do gulaszu. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Podawaj potrawę, np. z ryżem.

Zupa krem z mlekiem kokosowym i imbirem

Składniki

  • 2 szklanki upieczonej i zmiksowanej dyni
  • 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta płatków chili
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • sól
  • pestki dyni
  • listki świeżego tymianku

1. Imbir pokrój na plasterki,  a pomidora w ósemki. Czosnek obierz i posiekaj. Na dnie garnka rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną cebulę, płatki chili, imbir  i czosnek. Smaż przez 1 minutę, a następnie dodaj pokrojonego pomidora. Zamieszaj i wlej  mleko kokosowe. Przykryj  garnek i gotuj na minimalnym ogniu przez 20 minut.

2. Przelej płyn przez sitko do  niedużego garnka. Do płynu  dodaj pozostałe składniki  i dokładnie wymieszaj. 

3. Podgrzewaj zupę przez  5 minut. Na koniec dopraw do  smaku sosem sojowym i solą. Rozlej krem do miseczek. Posyp  tymiankiem i pestkami dyni.

Placki z jajkiem i awokado

Składniki

  • 1/2 kg oczyszczonej dyni
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 cukinii
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • olej
  • sól i pieprz

Składniki dodatkowo

  • 1 duże awokado
  • 100 g sera typu feta
  • garść rukoli
  • 4 jajka
  • ćwiartka limonki

1. Dynię i obraną cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 

2. Po chwili odciśnij z warzyw nadmiar soku. Dodaj jajka, oliwę, mąkę oraz natkę pietruszki.  Oprósz pieprzem i wymieszaj.

3. Na patelni rozgrzej olej. Kładź  po łyżce masy, delikatnie spłaszczaj łyżką i smaż na złoto z dwóch stron.

4. Usmażone placki przykryj.

5. Awokado obierz, usuń pestkę, pokrój i skrop sokiem z limonki. Rukolę umyj i porwij na kawałki. Jajka gotuj przez 4 minuty, aby żółtka były płynne. Podawaj placki z jajkiem na rukoli i awokado  z kawałkami sera typu feta.

Pomarańczowe muffiny na słodko

Składniki

  • 200 g upieczonej i zmiksowanej dyni
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 170 g cukru
  • skórka starta z 2 pomarańczy
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • sól
  • 2 jajka
  • 60 ml mleka
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki pestek dyni

1. Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj skórkę z pomarańczy, sól, cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj i odstaw.

2. W drugiej misce roztrzep  widelcem jajka razem z purée  z dyni. Dodaj roztopione masło  i mleko. Wszystko wymieszaj.

3. Do sypkich składników dodaj masę jajeczną i wymieszaj.

4. Rozgrzej piekarnik do  190 stopni C. Formę na muffiny wyłóż 12 papilotkami. Napełnij je ciastem do połowy wysokości  i posyp pestkami dyni.

5. Piecz przez 15-20 w 180 st. C minut. Muffiny można posypać cukrem pudrem.




Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy