Reklama

Drożdżowe z owocami

Nie ma lata bez drożdżowego z owocami. Smak dzieciństwa dla wielu.

Czas przyrządzenia: 75 min
Składniki dla: 24

Składniki

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka + 260 g cukru
  • 125 g masła (margaryny)
  • 150 ml mleka
  • 375 g mąki
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 900 g owoców
  • 500 g kwaśnej śmietany
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 100 g słupków migdałów
  • mąka do oprószenia stolnicy
  • tłuszcz i mąka do blachy

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i odrobiną mleka. Wsypać tyle mąki, by powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.

W garnku stopić 75 g masła, wymieszać je z pozostałym mlekiem. Resztę mąki wsypać do miseczki. Dodać 60 g cukru, szczyptę soli, 1 jajko, wyrośnięty zaczyn oraz mleko z masłem. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30-45 minut.

Blachę (39x32 cm) posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Gdy ciasto podwoi swą objętość, ponownie je zagnieść. Przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkować. Spód blachy wylepić plackiem. Odstawić jeszcze na 20-30 minut, by ciasto wyrosło.

Reklama

Owoce opłukać, osuszyć. Śmietanę wymieszać z 4 jajkami, 100 g cukru i proszkiem budyniowym. Ciasto posypać borówkami. Polać sosem śmietanowym. Posypać migdałami i pozostałym cukrem. Na wierzchu ułożyć kawałeczki masła. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy