Reklama

Drożdżowe w różyczki

Wygląda bardzo efektownie. Jeszcze lepiej smakuje.

Składniki

  • 400 g mąki
  • 7 g suszonych drożdży
  • 110 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 75 g masła
  • 200 ml mleka
  • jajo
  • 400 g truskawek
  • pomarańcza
  • łyżeczka cynamonu
  • 50 ml likieru amaretto

1. Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Truskawki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół. Dodajemy 10 g cukru, amaretto i sok z pomarańczy, mieszamy i odstawiamy. 

2. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mleko lekko podgrzewamy. Do przesianej mąki wsypujemy drożdże, 90 g cukru, cukier waniliowy i startą skórkę pomarańczową, mieszamy. Dodajemy jajo, masło i mleko, wyrabiamy aż składniki się połączą. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. 

3. Teuskawki odcedzamy z nadmiaru płynu. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x35 cm. Wykładamy owoce i równomiernie rozprowadzamy. Zwijamy i powstały rulon kroimy na 11 plastrów. 

4. Okrągłą blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Układamy w niej ścisło plastry ciasta, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. 10 g cukru mieszamy z cynamonem, posypujemy wierzch ciasta i pieczemy je 20-25 minut w 200ºC. 

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy