Przejdź na stronę główną Interia.pl

Drożdżowa strucla z orzechami

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 duże jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • duża szczypta soli
  • kilka kropel olejku migdałowego

Składniki na nadzienie

  • 2 słoiki dżemu brzoskwiniowego niskosłodzonego (ok. 600 g)
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 100 g orzechów laskowych lub innych ulubionych
  • dodatkowo cukier puder lub lukier

Przygotowanie:

Reklama

Do ciepłego mleka wsyp łyżkę cukru, wkrusz drożdże i wymieszaj. Przelej do miski, dodaj trzy łyżki mąki i odstaw na 15 minut.

Przesiej mąkę z solą, dodaj cukier, olejek migdałowy, wbij jajka i wlej rozczyn. Rozpuść, ostudź i dodaj masło. Zagnieć ciasto i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj na tarce. Wymieszaj je z dżemem.

Orzechy upraż na suchej patelni, posiekaj i dodaj do dżemu. Powstałym nadzieniem posmaruj ciasto, zostawiając suche brzegi. Delikatnie zwiń w roladę. 6. Ostrymi nożyczkami ponacinaj górę ciasta co 3 centymetry. Delikatnie odegnij nacięty pasek strucli raz w lewo, raz w prawo.

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem i piecz około 45 minut.

Ostudzone ciasto oprósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem. Aby go przygotować, wymieszaj 3/4 szklanki cukru pudru z kilkoma łyżkami mleka. Polej ciasto lukrem. Smacznego!

Zobacz także:

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje