Reklama

Domowy hummus

Inspirowane kuchnią libańską i syryjską dania zachwycają bogatym smakiem.

Składniki

  • 2 szklanki cieciorki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka sezamowej pasty tahini
  • sok z 1 limonki
  • sól
  • kumin
  • oliwa (ewentualnie)

Sposób przygotowania:

1. Cieciorkę zalej sporą ilością wody z dodatkiem 1 łyżeczki sody. Pomocz przez 6 godzin, aż cieciorka napęcznieje. Wtedy ją odsącz i zalej świeżą wodą. Dodaj drugą łyżeczkę sody. Gotuj na średnim ogniu tak długo, aż cieciorka zacznie się rozpadać (nie wystarczy by była miękka, ma się rozgotować). Zdejmij z ognia. 

2. Odlej nadmiar wody z gotowania (ma być na dnie). Przestudź najpierw w temperaturze pokojowej, a potem schłodź w lodówce. Do zimnej cieciorki (z odrobiną wody z gotowania) dodaj pastę tahini i sok z limonki. Zmiksuj na gładką, kremową pastę. Dopraw solą i kuminem. W razie potrzeby dodaj odrobinę oliwy. Sos podawaj z pitą.

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy