Reklama

Domowy chleb z mieszanką nasion

Wypróbuj nasz przepis. To naprawdę nic trudnego.

Składniki

  • Oliwa z oliwek
  • Mąka pszenna / 350 g
  • Ziarna słonecznika / 50 g
  • Dwie łyżki stołowe maku / 20 g
  • Proszek do pieczenia / 10 g
  • Łyżka soli / 10 g
  • Łyżka cukru (puder lub trzcinowy) / 10 g
  • Mleko lub maślanka / 300 ml

Przygotowanie:

Wsyp do miski mąkę z nasionami słonecznika i maku. Dodaj proszek do pieczenia, sól i cukier. Wymieszaj. Dodaj maślankę. Wymieszaj starannie i ugnieć ciasto. Posyp blat mąką. Ugniataj ciasto przez 5 minut i uformuj okrągły kształt bochenka. Posmaruj blachę oliwą z oliwek. Ułóż wyrobiony bochenek chleba na blasze. Delikatnie ponacinaj wierzch. Posyp z wierzchu odrobiną mąki. Piecz w temp. 230 stopni Celcjusza przez 15 minut. Zmniejsz temepraturę do 200 stopni Celsjusza i piecz kolejne 25-30 minut. Odstaw chleb do ostygnięcia.

Reklama



Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy