Przejdź na stronę główną Interia.pl

Domowe tiramisu

Jeśli nie masz czasu na pieczenie biszkoptu, wykorzystaj gotowy spód tortowy albo ciasteczka biszkoptowe. Małe biszkopciki najłatwiej nasączysz, po prostu zanurzając je w ponczu.

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 50 dag serka mascarpone
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru pudru

Składniki na poncz

  • 1 szklanka mocnej kawy
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml rumu
  • kakao do posypania

Przygotowanie

Reklama

Ciasto: jajka umyć, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i szczyptą soli, dodać po jednym żółtku, przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto przelać do podłużnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt trzymać w piekarniku aż do wystygnięcia, potem przekroić wzdłuż na dwie połowy.

Przygotować krem: żółtka utrzeć z cukrem pudrem (jajka przed rozbiciem należy sparzyć!) na białą puszystą masę. Ubijając, dodawać porcjami schłodzony ser mascarpone. Gotową masę schładzać przez ok. godzinę.

Poncz: nasączyć nim jedną połowę biszkoptu, następnie rozłożyć na cieście szpatułką krem, oprószyć przez sitko kakao, przykryć drugim biszkoptem, także nasączyć ponczem, rozłożyć krem, obficie posypać kakao. Przed podaniem schładzać co najmniej 4 godziny.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama