Przejdź na stronę główną Interia.pl

Domowe smaki

Doskonały sposób na osłodzenie życia.


Tarta cytrynowo-orzechowa

Reklama

Bezę można zastąpić bitą śmietaną.


Składniki Ciasto:

  • 1 1/3 szklanki prażonych orzechów laskowych
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki skrobi
  • Pół łyżeczki soli
  • 1 białko z dużego jajka
  • 2 łyżki masła

Składniki Nadzienie:

  • Pół łyżeczki żelatyny
  • 2/3 szklanki granulowanego cukru
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny (najlepiej użyć cytryny Meyera) i 2/3 szklanki soku z cytryny
  • 8 żółtek
  • ¼ łyżeczki soli
  • 120 g masła, pokrojonego w kostkę

Składniki Beza:

  • Białka z 2 jaj
  • Pół szklanki granulowanego cukru
  • Szczypta winianu potasu
  • Szczypta soli

1. Ciasto: Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. W procesorze zmiel orzechy, dodaj cukier puder, skrobię i sól. Zmiksuj. Dodaj białko i masło, zmiksuj. Przełóż 2/3 ciasta do formy o średnicy 22 cm i dociśnij równą warstwą do dna. Pozostałym ciastem wyłóż ścianki formy. Wstaw do zamrażalnika na 15 minut.

2. Piecz ciasto na ślepo: nakłuj ciasto kilkakrotnie widelcem, wyłóż pergaminem i wsyp groch dla obciążenia. Piecz 20-25 minut. Usuń pergamin z obciążeniem.

3. Nadzienie: Rozpuść żelatynę w dwóch łyżkach zimnej wody. W rondelku zmieszaj cukier granulowany, skórkę z cytryny, sok, żółtka i sól. Dodaj masło. Ustaw rondelek na średnim ogniu i gotuj, cały czas ubijając, aż masło się rozpuści. Kontynuuj, aż masa zgęstnieje, ok.5 minut. Zdejmij z ognia i wmieszaj żelatynę. Przetrzyj przez sito i wlej na ciasto. Wstaw do lodówki na około 2 godziny.

4. Beza: Ubij składniki na bezę. Umieść nad rondlem z gotującą wodą i ubijaj, aż masa będzie ciepła, a w dotyku nie będą wyczuwalne grudki. Zdejmij z rondla i ubijaj na wysokich obrotach około 5 minut. Udekoruj tartę masą i zrumień ją palnikiem do crème brulee.

 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje