Reklama

Dobry żółty ser

Niełatwo wybrać smaczny, zdrowy ser. Trzeba przede wszystkim wnikliwie czytać etykiety i... nie za bardzo oszczędzać.

Niełatwo wybrać smaczny, zdrowy ser. Trzeba przede wszystkim wnikliwie czytać etykiety i... nie za bardzo oszczędzać.


Na co zwracać uwagę przy kupowaniu?

Jakość idzie w parze z ceną - do wyprodukowania porządnego sera potrzeba dużo mleka. Dobry żółty ser nie może kosztować mniej niż 25 zł za kilogram.

Ser powstaje z  mleka, podpuszczki, soli i  bakterii kwasu mlekowego. Do produkcji nie trzeba używać łoju, tłuszczów roślinnych, azotanu potasu (E252), mleka w proszku, lecytyny sojowej (E322) i  skrobi. Jednak często znajdziemy je w składzie...

Lepiej wybierać ser krojony z bloku. Paczkowane mają dłuższe terminy do spożycia oraz więcej konserwantów.

Im w serze więcej tłuszczu, tym mniej wody - taki ser jest więc lepszym źródłem wapnia.

Reklama

W  nazwie produktu musi się znaleźć słowo "ser", a nie np. "typu gouda", "serowe plasterki" czy "wyrób seropodobny"...

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy