Reklama

Dobre rady: Śmietana kremówka

Śmietana kremówka dobrze się ubije, jeśli będzie mocno schłodzona. Dobrze też na godzinę przed ubijaniem schłodzić w zamrażarce końcówki miksera oraz metalową miskę. Kiedy śmietana staje się puszysta, nie przedłużaj już ubijania!

Jeśli śmietana nie chce się ubić, trzeba zmniejszyć obroty miksera i przez minutę ubijać ją na najniższych, a potem stopniowo obroty zwiększać. Przeciągnij po wierzchu śmietany łyżką. Jeśli powstały rowek natychmiast się wyrówna - śmietana jest doskonale ubita.

Bardzo ładnie się prezentują warstwowe desery. Żeby zrobić kolorową bitą śmietanę, podczas jej ubijania dosyp trochę (1-2 łyżeczki) barwnika spożywczego - da śmietanie kolor, ale nie zmieni jej smaku. Żeby powstała czekoladowa bita śmietana, dosyp czekoladę w proszku (weź 1 łyżkę czekolady na 1 szklankę śmietany).

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy