Reklama

Dip z papryki i ciecierzycy

W dipie możesz maczać marchewkę pokrojoną w paski.

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (można ją zastąpić ciecierzycą z puszki, odsączoną z zalewy)
  • 2 duże czerwone lub żółte papryki
  • sól
  • pieprz kajeński lub chili
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • ćwierć łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • dwie łyżki rzeżuchy
  • pokrojone warzywa do maczania w dipie, np. ogórek, marchew

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C i połóż na wyłożonej pergaminem blasze dwie umyte papryki. Piecz je tak długo, aż sczernieją. Gdy ostygną, wyjmij gniazda nasienne, zdejmij z papryk skórę i pokrój je na mniejsze kawałki.

Przełóż paprykę do czystego naczynia, dodaj ciecierzycę, czosnek, rzeżuchę, kolendrę, oliwę oraz wszystkie przyprawy i dokładnie zblenduj.

Dopraw do smaku sokiem z cytryny.

Pokrój ulubione warzywa w słupki i maczaj je w dipie.

Zobacz także:

Reklama


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy