Reklama

Deser malinowy

Zamiast śmietanki można użyć niesłodzonego mleka skondensowanego. Należy ubijać je mikserem tak długo, aż powstanie pianka.


Składniki

  • 50 dag świeżych malin
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 1 opakowanie galaretki malinowej
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 8 wysuszonych bez i kilka listków świeżej mięty do dekoracji
  • olej kokosowy

1. Galaretkę dokładnie rozpuścić w 1/4 szklance wrzątku, odstawić do wystudzenia.

2. Maliny opłukać na sicie, odsączyć z nadmiaru wody, zmiksować z cukrem drobnym i waniliowym oraz wystudzoną galaretką. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z pudrem, delikatnie połączyć z musem owocowym.

3. Puszystą piankę przełożyć do salaterek lub silikonowych foremek delikatnie wysmarowanych olejem kokosowym, wygładzić, wstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.

4. Salaterkę odwrócić do góry dnem po uprzednim zanurzeniu spodu we wrzątku i wyłożyć deser na talerzyk. Udekorować rozkruszoną bezą i miętą.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy