Reklama

Delikatny quiche ze szparagami

A może pyszny quiche ze szparagami? Wykorzystaj sezon na te smaczne i bardzo wartościowe warzywa. Przyrządzaj z nich pyszne i szybkie dania.

Składniki na ciasto

  • 25 dag mąki
  • jajko
  • 15 dag masła
  • szczypta soli

Składniki na farsz

  • pęczek szparagów (może być po pół pęczka białych i zielonych)
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek tartego sera cheddar lub parmezan
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Z mąki, zimnego masła i jajka zagnieć ciasto. Schłodź je w lodówce. 

2. Formę posmaruj masłem i wyłóż rozwałkowanym ciastem, także boki. Podziurkuj spód widelcem. Piecz mniej więcej 15 minut, do zrumienienia. 

3. Wymieszaj śmietanę z żółtkami, serem, solą i mielonym pieprzem. Szparagi opłucz (białe obierz). Odłam twarde końcówki. Ułóż na podpieczonym cieście. 

4. Zalej śmietaną z żółtkami i serem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piecz do zgęstnienia masy (ok. 35 minut).

Reklama

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy