Danonis - nowy produkt Danone
W kwietniu na rynku pojawił się Danonis - jogurt naturalny typu greckiego firmy Danone. Dzięki wyjątkowej gęstości i kremowości doskonale nadaje się on do przyrządzania sałatek, sosów, deserów - idealnie zastępując tradycyjną śmietanę.
Danonis nadaje się do gotowania i będzie doskonałą bazą do Twoich ulubionych dań: sosów, sałatek, deserów i nie tylko. Jego unikatowa receptura sprawia, że z powodzeniem zastąpisz nim tradycyjne składniki takie jak śmietana czy majonez.
Oto parę propozycji kulinarnych, wykorzystujących jogurt Danonis.
Składniki:
Dynia - 80 dkg
Cukinia - 15 dkg
Seler naciowy - 4 gałązki
Ziemniaki - 3 średnie sztuki
Marchewka - 2 małe sztuki
Bulion warzywny - 1 litr
Pestki z dyni - 1 opakowanie
Cytryna - 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku
Jogurt Danonis - 3 łyżki
Masło śmietankowe - 2 łyżki
Ser żółty - 5 dkg świeżo startego
Sól - 1 łyżeczka
Pieprz - 1 łyżeczka
Sposób przyrządzenia:
Dynię myjemy, obieramy oraz usuwamy z niej pestki. Miąższ kroimy w grubą kostkę. Ziemniaki, cukinię i marchewki czyścimy, obieramy, płuczemy i kroimy na małe kawałeczki. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy rozdrobnione warzywa i całość podsmażamy, mieszając. Dolewamy bulion i przyprawiamy zupę solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem do uzyskania miękkości warzyw. Następnie miksujemy i gotujemy przez kolejne 7 minut. Dodajemy starty żółty ser oraz sok z cytryny. Podaną zupę można udekorować pestkami dyni oraz selerem naciowym.
Składniki:
Jogurt Danonis - 2 łyżki
Pierś z indyka - 1 mała sztuka
Kapusta włoska - 4 liście
Ananas - 1 mała sztuka
Sezam - 1 łyżeczka
Sos ostrygowy - 1 łyżeczka
Żurawina - 4 łyżki
Białe wino - 5 łyżeczek
Miód - 2 łyżeczki
Pieprz - szczypta
Sposób przyrządzenia:
Indyka kroimy w cienkie plasterki i rozbijamy tak, aby można go było później swobodnie zwijać.
Kapustę i ananasa kroimy w cieniutkie paseczki, marynujemy kilka minut w sosie ostrygowym z dodatkiem sezamu. Następnie z farszu formujemy rulon, kładziemy na mięsie i zwijamy. Pieczemy lub obsmażamy, obtaczając wcześniej w mące ziemniaczanej.
Aby przygotować sos, miksujemy bądź rozgniatamy świeżą żurawinę, a następnie wlewamy ją do rondla i dodajemy miód, wino i delikatnie odparowujemy. Gotowe danie skrapiamy jogurtem Danonis zmieszanym z pieprzem.
Składniki:
Jogurt Danonis - 3 łyżki
Truskawkowy serek homogenizowany - 1 opakowanie
Jajka - 1 sztuka
Cukier - 4 łyżki
Sok z brzoskwiń - 2 łyżki
Wafelki lodowe - 2 sztuki
Sposób przyrządzenia:
Kilka łyżek cukru rozpuszczamy na patelni na złoty karmel. Studzimy go lekko i powoli wylewamy do wysokiego pojemnika z letnią wodą. Woda musi być ciepła, ponieważ w zimnej karmel popęka.
Do wafli nakładamy utartą masę i ozdabiamy ją karmelem. Całość dekorujemy brzoskwiniami z puszki pokrojonymi w kostkę, dodatkowo posypujemy migdałami obranymi ze skórki.