Reklama

Dania z ziemniaków

Inspiracji szukaliśmy w kuchni naszych południowych sąsiadów.

Knedliki z mięsem

Składniki na 4 porcje: 400 g ziemniaków, sól, 2 jaja, 200 g mąki krupczatki, pieprz, 2 łyżki kaszy manny, 1 łyżka mleka, 300 g pieczonego mięsa z gęsi, 1-2 łyżki smalcu, 1 cebula, kminek, 250 g kiszonej kapusty, 100 g bekonu

1. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Schłodzić, obrać, drobno zetrzeć na tarce. Pieczone mięso z gęsi (mogą być resztki) pokroić w kawałki. Z ziemniaków, mąki, jaja, kaszy, mleka i szczypty soli zagnieść ciasto. Uformować wałeczek, pokroić go w plasterki.

Lekko je rozciągnąć palcami i napełnić mięsem. Krawędzie ciasta dobrze skleić, formując okrągłe knedliki. Wrzucać je do osolonego wrzątku, gotować 12- -15 minut (czasami zamieszać). Wyjąć łyżką cedzakową, posmarować roztopionym smalcem.

Reklama

2. Posiekaną cebulę szybko podsmażyć na reszcie smalcu. Dodać odsączoną kapustę i szczyptę kminku. Dusić 10 minut. Bekon pokroić w paseczki, podsmażyć na teflonowej patelni. Knedliki rozłożyć na talerzach, posypać bekonem. Serwować z duszoną kapustą.

Loksze z bryndzą i skwarkami

Składniki na 4 porcje: 900 g ziemniaków, sól, około 200 g mąki, mąka tortowa na stolnicę
Farsz: 2 duże cebule, 1 cebulka dymka, 30 g smalcu, 200 g skwarków, 300 g bryndzy

1. Ziemniaki wyszorować, opłukać. Ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe obrać. Gdy wystygną, drobno zetrzeć na tarce. Z ziemniaków, przesianej mąki i szczypty soli zagnieść ciasto. Stolnicę posypać mąką. Ciasto podzielić na 12 części, każdą rozwałkować na cienki placek. Usmażyć (bez tłuszczu) na patelni z nieprzywierającą powłoką. Smażyć z obu stron, aż na plackach zaczną tworzyć się brązowe pęcherzyki.

2. Cebulę obrać, pokroić w talarki. Dymkę oczyścić, grubo posiekać. Rozgrzać smalec w głębszej patelni, podsmażyć na nim cebulę. Dorzucić pokrojone skwarki, podsmażyć. Pod koniec dodać dymkę i pokruszoną bryndzę. Mieszankę rozłożyć na upieczonych lokszach i zwinąć je jak naleśniki.

Placki z brokułami

Składniki na 4 porcje: 800 g ziemniaków, sól, 300 g różyczek brokułów, 2 ząbki czosnku, 100 g mąki pszennej, 3 łyżki kaszy manny, 2 jajka, pieprz, pół łyżeczki mielonego kminku, olej do smażenia

1. Ziemniaki wyszorować, ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe obrać, rozgnieść tłuczkiem, odstawić do wystudzenia. Różyczki brokułów krótko obgotować (2-3 minuty) w posolonym wrzątku. Przelać je na sicie zimną wodą, odcedzić i drobniutko posiekać.

2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do ziemniaków razem z przesianą mąką i jajkami. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Wymieszać, odstawić na kilka minut. Na rozgrzany olej kłaść porcje masy ziemniaczanej, formując placuszki. Smażyć z obu stron do przyrumienienia. Podawać np. z kwaśną śmietaną.

Szyszki w prażonej bułce

Składniki na 4 porcje: 100 g masła, ok. 100 g bułki tartej, 800 g mączystych ziemniaków, 100 g mąki krupczatki, 150 g kaszy manny, sól, 1 jajko, 1 żółtko, cukier puder do posypania

1. Na patelni rozgrzać część masła, powoli przyrumienić na nim bułkę tartą. Ziemniaki dokładnie wyszorować, opłukać pod bieżącą wodą. Ugotować w osolonej wodzie. Kiedy wystygną, obrać je i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Do startych ziemniaków dodać mąkę, kaszę mannę, szczyptę soli, jajko, żółtko i zagnieść twardsze ciasto. Odstawić je w temperaturze pokojowej na 5 minut. Następnie pokroić w kawałeczki wielkości orzecha włoskiego i rozciągnąć je, formując dłuższe "szyszki".

2. Partiami wrzucać na posoloną, wrzącą wodę, gotować około 8 minut. Wyjąć cedzakową łyżką. Polać odrobiną sklarowanego masła, obtoczyć w prażonej bułce tartej. Rozłożyć na talerze, polać resztą masła i posypać cukrem pudrem.

Życie na gorąco 13/2012

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy