Przejdź na stronę główną Interia.pl

Dania z grilla. Steak Hache

Dla mięsożerców to doskonały i jednocześnie mało kaloryczny wybór. Dietetyk Alicja Kalińska radzi, jak przyrządzić stek z wołowiny, aby zachował swoje właściwości.

Wołowina to jedno z najlepszych mięs pod względem wartości odżywczych w naszej kuchni. Jest mniej kaloryczna niż wieprzowina, a dzięki optymalnemu składowi aminokwasowemu jej przyswajalność może sięgać nawet 100%. Około połowa tłuszczu zawartego w wołowinie to kwasy tłuszczowe nienasycone, które są korzystne dla zdrowia.

Reklama

To także główne źródło witaminy B1, B6 i B12 oraz żelaza. Witamina B12 m.in. pomaga w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Dzięki niej dotleniają się nasze mięśnie. Z kolei witamina B6 regeneruje organizm po wysiłku.

Mięso wołowe zawiera L-karnitynę, która jest odpowiedzialna za przemianę energii oraz około 20g białka pierwszej klasy. Ma wysoką podaż żelaza (wyższą nawet niż w kurczaku), które gwarantuje większą sprawność, koncentrację i odporność na choroby.

Steak Hache  (1 porcja)

Czas przygotowania: 15 minut  Poziom trudności: łatwe

Białko: 42,2g  Tłuszcze: 22,6g  Węglowodany: 1,6g  Kaloryczność: 375kcal

GDA*- Białko: 84% Tłuszcze: 32%  Węglowodany: 1%  Kaloryczność: 19%

Składniki:

- 200g chudej wołowiny (najlepiej samemu zmielić),

- łyżka oliwy truflowej,

- łyżeczka ostrej musztardy, sól, pieprz.

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie i usmażyć w formie takiej, jak hamburger. Podawać z sałatą (np. insalatina, roszponka), z delikatnym w smaku dressingiem przygotowanym na bazie musztardy.

Dodatkowe wskazówki dotyczące grillowania:

  • Unikaj dorzucania do paleniska gazet, kartonów, sztucznych podpałek - w czasie grillowania wydzielają się z nich niebezpieczne dla zdrowia substancje, które kumulują się w przygotowywanych potrawach.
  • Mięsa należy grillować na tackach aluminiowych lub folii aluminiowej. Grillowanie bezpośrednio na ruszcie powoduje, że tłuszcz skapuje na żarzące się węgle i pali się, wydzielając toksyczne substancje.
  • Unikaj gotowych mieszanek przypraw i sosów - zawierają wiele niepotrzebnych substancji (cukier, glutaminian sodu, konserwanty itp.)
  • Stosuj naturalne zioła i przyprawy, sosy przygotowywać np. na bazie pomidorów lub jogurtu.
  • Unikaj bułek przeznaczonych do grillowania, przygotowywania hamburgerów - jest w nich cała masa konserwantów i zero błonnika, który jest potrzebny dla organizmu. Zamiast nich warto sięgnąć po grahamki lub pełnoziarniste bułki, ale i z nimi nie należy przesadzać - co za dużo, to nie zdrowo.
  • Nie zapominaj o dodatku warzyw do grillowanych mięs.
  • Ogranicz lub wyeliminować spożycie alkoholu na rzecz wody.
  • Nie sięgaj po soki i inne słodkie napoje. Lepiej przygotować wodę mineralną z kostkami lodu, sokiem z cytryny lub limonki i miętą.

 Dania z grilla. Co wybierać, a czego unikać?
Trafny wybór

- filety z piersi kurczaka lub indyka (bez skóry)

- ryby

- warzywa (np. cukinia, bakłażan, papryka itp.)

- szaszłyki z chudego mięsa i warzyw


Tego unikaj!

-  tłusta karkówka -  żeberka

-  kiełbasy, kaszanki

-  wszelkie wędliny, kiełbasy i mięsa oznaczone w    sklepie jako "grillowe", "na grilla", "ogniskowe" - są   one najczęściej nie najlepszej jakości

-  duże ilości pieczywa

 * % wskazanego dziennego spożycia (GDA) określonego dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal/dzień.

 Przepis przygotowała, na bazie metodologii setpoint, dietetyk Alicja Kalińska - autorka i konsultantka publikacji oraz programów telewizyjnych nt. diety i żywienia. Tylko w ciągu ostatnich lat jej zespół pomógł 20 tys. klientów stracić łącznie ponad 50 ton tkanki tłuszczowej.







 

Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje