Reklama

Czerwone dla serca

Ich sekret to likopen, który zmniejsza ryzyko zawału i zapobiega nowotworom. Właśnie teraz czerwone warzywa i owoce są najlepsze. Zobacz, co można z nich wyczarować.

Papryka faszerowana bobem

Składniki dla 4 osób: 1 szklanka kaszy kukurydzianej, 4-5 papryk 250 g bobu, 1 marchewka, 1 cebula natka pietruszki, 1 duży ząbek czosnku, sól, sos sojowy, biały pieprz, oliwa z oliwek, 50 g tartego żółtego sera.

Kaszę ugotuj bez odcedzania. Papryki przekrój wzdłuż na pół, wyjmij gniazda nasienne, posól. Bób obgotuj przez ok. 5 minut na parze. Przepłucz zimną wodą, wystudź i obierz. Marchew pokrój w kostkę, cebulę posiekaj, obsmaż na oliwie, wrzuć do kaszy. Dodaj posiekaną natkę, wyciśnięty czosnek, sól, sos sojowy i pieprz. Farszem wypełnij połówki papryk do 1/3 wysokości, dodaj obrany bób, lekko przykryj go kaszą, aby się nie spiekł. Wierzch posyp tartym serem. Zapiekaj w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 220 stopni (ok. 25 minut).

Reklama


Wegetariańskie chili

Składniki dla 4 osób: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, 1 łyżeczka chili, 1 łyżeczka kuminu w proszku, 1 łyżeczka oregano starta kostka tofu, 200 g pokrojonych pomidorów bez skórek , 1/2 l bulionu warzywnego sól, pieprz 1 duża czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kostkę 5 suszonych pomidorów, 1 puszka czerwonej fasoli odsączonej z zalewy.

Rozgrzej olej na dużej patelni i zeszklij cebulę. Dorzuć czosnek, chili, kumin i oregano. Smaż przez 1 minutę, mieszając. Stopniowo dodawaj starte tofu. Smaż, aż nabierze złotego koloru. Dodaj pomidory, dolej trochę wody. Wlej bulion, posól, popieprz. Gotuj pod przykryciem 20-25 minut. Dodaj paprykę i suszone pomidory i duś, aż papryka będzie prawie miękka (ok. 15 minut). Od czasu do czasu przemieszaj. Na koniec wsyp fasolę i chwilę razem pogotuj. Podawaj z chipsami z mąki kukurydzianej.

Gazpacho z truskawkami

Składniki dla 4 osób: 400 g pomidorów, 400 g truskawek, 1 ogórek, 1 mała papryka w dowolnym kolorze, ok. 1/3 ostrej papryczki, 2 ząbki czosnku, 1/2-2/3 szklanki wody mineralnej, sól i pieprz, sok z 1 limonki, 1 łyżeczka syropu z agawy lub cukru.

Pomidory pokrój na ćwiartki, włóż do miski. Truskawki i ogórka obierz i pokrój, dodaj do pomidorów. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pokrój. Obierz czosnek i usuń pestki z papryczki. Połącz składniki. Wlej wodę, dodaj sól, pieprz, sok z limonki oraz syrop lub cukier. Zmiksuj. Przelej i przetrzyj przez sitko, po czym odstaw do lodówki. Gazpacho możesz podawać z dressingiem z obranych i posiekanych pomidorów, ogórków oraz truskawek, z sosem winegret lub z opiekaną bagietką.

Wykwintny deser porzeczkowy

Składniki dla 4 osób: Panna cotta: 2,5 łyżeczki żelatyny, 1,5 szklanki pełnotłustego mleka, 1/2 szklanki śmietanki kremówki, 1/3 szklanki cukru, 1 laska wanilii. Galaretka: 1 kg czerwonych porzeczek, 1 szklanka cukru, 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny, 4 łyżki pestek granatu.

Przygotuj panna cottę: żelatynę zalej kilkoma łyżkami wody. Mleko zagotuj z wanilią, cukrem i śmietanką. Dodaj żelatynę i wymieszaj. Gdy panna cotta stężeje, przelej ją do szklanek, po czym wstaw do lodówki. Zagotuj porzeczki z cukrem, aż zmiękną. Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody i odstaw na 5 minut, po czym wlej ją do porzeczek. Wymieszaj do rozpuszczenia żelatyny. Wystudź, przecedź przez drobne sitko i rozlej powoli do szklanek na warstwę panna cotty. Odstaw do lodówki do zastygnięcia. Deser możesz ozdobić pestkami granatu lub świeżymi porzeczkami.

SHOW 14/2015

Show
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy