Reklama

Czekoladowo – pomarańczowe tarty na ciepło

Prezentujemy przepis na przepyszne, czekoladowo – pomarańczowe tarty na ciepło od Anny Olson.

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 125 ml (½ szklanki) masła o temperaturze pokojowej
  • 65 g (½ szklanki) cukru pudru, przesianego
  • 3 duże żółtka
  • 115 g (1 szklanka) mąki
  • 65 ml (¼ szklanki) kakao w proszku
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • ½ łyżeczki soli

Składniki na nadzienie

  • 1 białko z dużego jaja, roztrzepane
  • 3 duże jajka, oddzielone żółtka od białek
  • 115 g (½ szklanki) cukru (będzie używany w kilku porcjach)
  • 2 łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 65 ml (¼ szklanki) kakao w proszku, przesianego
  • 85 g ciemnej czekolady – roztopionej, ciepłej
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego

Przygotowanie

Aby przygotować ciasto, ubij masło z cukrem pudrem na gładką masę, wrzuć naraz wszystkie trzy żółtka i jeszcze raz ubij całość, aż składniki będą dobrze połączone.

Do osobnej miski przesiej mąkę, kakao w proszku, mąkę kukurydzianą i sól. Dodaj to do maślanej mieszanki i wymieszaj, aż składniki równomiernie się połączą. Uformuj ciasto w kształt dysku, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia.

Po wyjęciu z lodówki ciasto trzeba wyrobić jeszcze raz lub dwa razy, na lekko oprószonej mąką powierzchni, aby je zmiękczyć. Następnie rozwałkuj je na placek grubości około 0,5 cm. Wytnij z niego 8 krążków o średnicy około 10 cm lub takich, które będą pasowały do Twoich foremek. Najlepsze będą foremki z wyjmowanym dnem. Wyłóż foremki krążkami ciasta i dokładnie dociśnij je do ścianek, po czym usuń nadmiar ciasta. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw foremki do lodówki do schłodzenia na 20 minut.

Reklama

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Schłodzone ciasto w foremkach wstaw na blachę bezpośrednio z lodówki i piecz przez około 18 minut. Od razu po wyjęciu ciasta z piekarnika posmaruj wnętrza tart roztrzepanym białkiem - uchroni to ciasto od zawilgocenia po nałożeniu nadzienia i pozostanie ono chrupiące. Teraz wystudź ciasto przed nałożeniem nadzienia.

Aby przygotować nadzienie, ubij pozostałe po żółtkach trzy białka na pianę i powoli dodaj ¼ szklanki cukru, ubijając cały czas na wysokich obrotach, dopóki piana nie będzie utrzymywała stałego kształtu bez rozpływania się.

Ubij ręczną trzepaczką 3 żółtka z pozostałą ¼ szklanki cukru, ekstraktem z wanilii i skórką pomarańczową, aż masa stanie się jasna i gęsta. Przełóż pianę z białek do masy z żółtek i delikatnie domieszaj przesiane kakao, wymieszaj, po czym dodaj roztopioną, ciepłą czekoladę i likier pomarańczowy. Cały czas używając ręcznej trzepaczki lub łopatki wymieszaj delikatnie wszystkie składniki razem aż do ich połączenia.

Gotowe nadzienie wlej do foremek z upieczonym ciastem na tarty i wstaw do piekarnika na około 8 minut (nadal temperatura 180°C) - dopóki tarty nie zaczną tracić połysku naokoło brzegów, ale środek nadal będzie ciemny i połyskujący. Pozwól tartom ostygnąć przez 2 minuty, po czym ostrożnie wyjmij je z foremek (tutaj przyda się wyjmowane dno, ale nie jest konieczne). Podawaj natychmiast, póki są ciepłe.

Alternatywnie, możesz przygotować nadzienie, wypełnić nim tarty i schłodzić całość, dopóki nie przyjdzie czas, aby je upiec i natychmiast podawać. Wtedy dodaj 2-3 minuty do czasu pieczenia.

* * *

Na początku lutego na antenie Polsat Food Network rozpoczyna się specjalne, walentynkowe pasmo "Kochamy czekoladę".  Blok najlepszych programów poświęconych czekoladzie z Iną Garten, Nigellą Lawson i Anną Olson a także przewodnik po najlepszych słodyczach świata to mnóstwo walentynkowych inspiracji oraz przyjemności.

Pasmo "Kochamy czekoladę" możecie oglądać:

1, 9, 10 lutego: godz. 06:00 - 07:00 i 14:00 - 15:00

Walentynki, niedziela 14 lutego: godz. 06:00 - 19:00

15-29 lutego w dni robocze: godz. 06:00 - 07:00 i 14:00 - 15:00

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy