Przejdź na stronę główną Interia.pl

Czekoladowo-kokosowy ucieraniec w łatki

Składniki na 24 porcje

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 400 g masła (margaryny)
  • 250 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 8 jajek
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek mleka
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka kakao
  • tłuszcz do blachy
  • cukier puder do posypania

1. Gorzką czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka i stopić w gorącej kąpieli wodnej (czyli nad naczyniem z parującą wodą). Odstawić do wystudzenia.

Reklama

2. Miękkie masło lub margarynę utrzeć ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać do niej jajka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Wlać mleko, przemieszać.

3. Do jednej trzeciej ciasta dodać wiórki kokosowe, przemieszać. Pozostałe ciasto wymieszać z czekoladą i przesianym kakao. Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować połowę ciasta czekoladowego. Łyżką rozkładać porcje ciasta kokosowego - tworząc "łatki". Przykryć pozostałym ciastem czekoladowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec około 25 minut. Wystudzić. Przed podaniem można poprószyć cukrem pudrem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje