Reklama

Czekoladowe tartaletki

Możesz dodawać do niej swoje ulubione owoce.

Składniki

  • 250 g herbatników kakaowych
  • 160 g masła
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • po 100 g mlecznej oraz gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • sezonowe owoce
  • kilka listków mięty

Herbatniki rozkrusz na proszek. Dodaj roztopione masło, wymieszaj i powstałym ciastem wyłóż foremki do tartaletek. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj ze 100 ml kremówki. 

Masę zostaw do ostygnięcia, ale musi pozostać płynna. 300 ml kremówki ubij na sztywno. Stopniowo dodaj czekoladę, miksuję. Na końcu wlej letnią rozpuszczoną w mleku żelatynę. Masą wypełniam tartaletki i wstawiam na 2-3 godziny do lodówki, by krem dobrze stężał. Ciastka wyjmuję z foremek i dekoruję jeżynami oraz listkami mięty. Podaję do kawy lub herbaty.

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy