Przejdź na stronę główną Interia.pl

Czekoladowe risotto na mleku z pieczonym rabarbarem, morelami, brzoskwiniami i wanilią

Nie macie pomysłu na pyszny bezglutenowy deser? Oto jeden z nich. Niezwykły!


Składniki na 4 porcje

  • 1 laska wanilii
  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 100 g ryżu
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 75 g masła + 1 łyżka
  • 3 łyżki koniaku
  • 350 g rabarbaru
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 morela
  • 1 brzoskwinia
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g malin

Reklama

 Przygotowanie

1. Przekroić laskę wanilii i wyłuskać pestki, a następnie dodać wszystko do mleka.

2. Wsypać do mleka cukier i zagotować. Wyjąć laskę wanilii, dodać ryż i gotować na wolnym ogniu, aż ryż całkowicie wchłonie mleko.

3. Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę i masło, po czym dodać do ryżu wraz z koniakiem i wymieszać. Przełożyć do pucharków. Wstawić do lodówki do ostygnięcia na co najmniej 30 min.

4. Umyć rabarbar, usunąć łyko i pokroić na 4-5-centymetrowe części. Posmarować brytfankę masłem i piec rabarbar w piekarniku przez 10-15 min w temperaturze 180°C. Wyjąć z piekarnika i zostawić po jednym

kawałku rabarbaru, a resztę zmiksować ze śmietaną i cukrem.

5. Umyć morele i brzoskwinie, osuszyć, przekroić, usunąć pestkę i pokroić w kostkę.

6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno.

7. Ryż w pucharkach polać na wierzchu musem, a następnie posypać pokrojonymi brzoskwiniami i morelami oraz malinami, ułożyć kawałek upieczonego rabarbaru i dodać kleks z bitej śmietany.

Czas przygotowania 60 min

Przepis pochodzi z książki Retrowarzywa"

Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje