Reklama

Czekoladowe pudełko z owocami

Oto przepis na najszybszy deser na świecie.

Składniki na 8 porcji

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • laska wanilii
  • ciastka Petit Beurre w czekoladzie
  • gotowy lukier
  • sezonowe owoce do dekoracji

1. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z 50 g cukru na jasną, puszystą masę. Z białek ubijamy pianę, dodajemy pozostały cukier i jeszcze miksujemy.

Śmietanę ubijamy na sztywno. Do żółtek dodajemy stopniowo pianę z białek, a następnie partiami bitą śmietanę, delikatnie mieszamy. Dodajemy miąższ z laski wanilii. Masę wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny.

2. Gotowym lukrem z tubki smarujemy brzegi ciastek i sklejamy bokami, aby powstały pudełka z dnem. Wstawiamy do lodówki na 15-20 minut, żeby dobrze się schłodziły.

Reklama

3. Do czekoladowych pudełek wrzucamy owoce, np. porzeczki, maliny, jagody, i wypełniamy lodami, które wcześniej zrobiliśmy. Jeśli zostało nam trochę lodów, możemy położyć po kulce na talerzyku obok pudełka. Deser od razu podajemy.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama