Reklama

Czekoladowe ciasto z sernikiem w środku

Czekoladowe ciasto przekładane warstwami z serem nie wymaga wiele pracy, a z pewnością zrobi ogromne wrażenie na gościach.


Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • 1/2 kostki margaryny
  • jajko
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki dżemu
  • 2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka kakao

Składniki na masę serową:

  • 300 g twarogu
  • jajko
  • szklanka mleka,
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego

Przygotowanie

Twaróg miksujemy, dodajemy jajko, mleko, mąkę ziemniaczaną, cukry i aromat. Miksujemy na gładką masę. Odkładamy.

Sodę rozpuszczamy w mleku. Margarynę, jajko, cukier, dżem ucieramy mikserem. Dodajemy kakao, cynamon, mąkę i mleko z sodą. Miksujemy. Formę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą.

Wlewamy do formy połowę masy. Następnie wykładamy masę serową, a na nią wylewamy drugą część ciasta. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180ºC.

Zobacz także:

Reklama


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy