Przejdź na stronę główną Interia.pl

Czekoladowe ciasto z... buraków!

Przez lata podawane tylko jako zasmażana jarzynka, teraz brylują na salonach. Z buraków możesz wyczarować prawdziwe kulinarne cuda

Składniki

  • 180 g buraków
  • 200 ml oleju
  • 200 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 80 g kakao
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 g mąki pszennej
  • 100 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

1. Wyszoruj, obierz i pokrój buraki w ćwiartki. Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz je przez około 20 minut, aż zmiękną. 

2. Gdy buraki ostygną, zblenduj je. 

3. Dodaj do buraków olej, cukier oraz jajka. 

4. Przesiej przez sitko kakao, proszek do pieczenia i mąkę. 

5. Połącz wszystkie składniki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach połowę czekolady i dodaj ją do masy. Zmiksuj wszystko mikserem. 

6. Wyłóż formę papierem do pieczenia i wylej ciasto. 

7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i wstaw ciasto na około 50 minut. Wbij patyczek i jeśli będzie suchy, wyjmij ciasto. Pozostaw do ostygnięcia. 

8. Stop w rondelku resztę czekolady. Gdy nieco ostygnie, polej nią ciasto. Podawaj, gdy polewa dobrze zastygnie. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje