Przejdź na stronę główną Interia.pl

Czekoladowe brownie z cukinii

Przepis na około 16 porcji.

Składniki

  • 4 jajka (200 g)
  • 2 średnie cukinie (800 g)
  • 1 duży banan albo 2 małe (150 g)
  • ½ szklanki mąki kokosowej (65 g)
  • 6 łyżek kakao (60 g)
  • 4 łyżki miodu (80 g)
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego z laski wanilii (5 g)
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej (3 g)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej (3 g)

Przygotowanie:

Reklama

Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy rozgniecionego banana, miód i ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy ręcznie lub miksujemy w blenderze. Następnie dodajemy mąkę kokosową, kakao, sól i sodę oczyszczoną i znów dobrze mieszamy.

Cukinię ścieramy na drobnej tarce i dobrze odciskamy z soku. Odciśnięte cukinie dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Tak powstałe ciasto przekładamy do okrągłej albo prostokątnej foremki i pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut w 180°C. Co jakiś czas sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już suche.

Po upieczeniu odstawiamy brownie na około 15 minut do ostygnięcia, zanim wyciągniemy je z foremki. Ciasto można dodatkowo udekorować, posypując je startą gorzką czekoladą.

Przepis pochodzi z książki "Moc kokosa".




Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama