Reklama

Czekoladowa napoleonka

Masz dosyć nudy w kuchni? Polecamy nietypowy przepis na napoleonkę w wersji z kremem czekoladowym.

Składniki

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 3 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki budyniu czekoladowego
  • 120 g masła
  • owoce i listki melisy do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Płaty ciasta rozwijamy i układamy na dwóch wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Nakłuwamy je widelcem i pieczemy ok. 15 minut w 200°C. Odstawiamy do wystygnięcia. 

2. Przelewamy do rondelka 2 szklanki mleka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, budyniem oraz mąką. Masę wlewamy do gotującego się mleka i dalej gotujemy, mieszając, aż krem zgęstnieje. Studzimy. 

3. Masło miksujemy, stopniowo dodając zimny budyń. Kremem przekładamy blaty ciasta. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Ozdabiamy wiórkami czekolady, owocami i listkiem melisy.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy