Przejdź na stronę główną Interia.pl

Czas na lecznicze mikstury

Pełnia lata to czas na przygotowanie przetworów, które jesienią i zimą pomogą nam szybciej wrócić do zdrowia. Aronia i pigwa wyleczą przeziębienie, wiśnie ukołyszą do snu. Bursztyn złagodzi ból głowy i rozgrzeje obolałe stawy, śliwki pomogą przy zaparciach. Sok lub kompot z jagód skutecznie leczy biegunkę i zatrucie pokarmowe.

Zwróć uwagę, by owoce, z których przygotowujesz lecznicze mikstury były zdrowe, jędrne i dojrzewały na słońcu - te mają najwięcej prozdrowotnych właściwości. Słoiki i butelki do przechowywania przetworów muszą być wyparzone, osuszone, pozbawione zapachu. Soki, kompoty i nalewki przechowuj w chłodnym miejscu.

Reklama

Kompot z jagód

Kilogram oczyszczonych jagód wsyp do litrowego słoja i zalej 1-2 szklankami przegotowanej gorącej wody z 8-10 łyżkami cukru. Słój zakręć i pasteryzuj w piekarniku. Z jagód zasypanych w słoiku cukrem przygotujesz sok bez wody. Zakręć słój, zapasteryzuj.

Nalewka bursztynowa

Około 50 g bursztynu zalej spirytusem (2-3 cm ponad umyte i suche bursztyny). Po 2 tygodniach będzie gotowa. Wcieraj ją kolistym ruchem w skronie, gdy boli głowa lub nacieraj bolące stawy. Łyżeczkę nalewki utrzyj z wazeliną i smaruj skórę pod nosem, gdy dokucza ci katar.

Nalewka śliwkowa

Kilogram śliwek bez pestek zalej 1/2 l wódki i 1/2 szklanki spirytusu. Odstaw na miesiąc. Potem nalewkę zlej, śliwki zasyp cukrem, pozostaw na tydzień. Odlej syrop, połącz z nalewką.

Nalewka z aronii

Kilogram aronii opłucz, zalej litrem wody, zagotuj. Odstaw na noc. Rano zagotuj, ostudź. Dodaj sok z 3-4 cytryn, 1/3-1/2 kg cukru, wymieszaj. Przecedź i połącz z 1 l wódki. Rozlej do butelek.

Nalewka z pigwy

Kilogram pigwy pokrój. Przełóż do słoja, zasyp cukrem (1/2 kg) i odstaw na kilka dni. Następnie zalej litrem wódki i odstaw na miesiąc. Po tym czasie przecedź, rozlej do butelek, odstaw na 4 miesiące.

Sok z wiśni

Dowolną ilość wydrylowanych wiśni ułóż ciasno w słoiku. Zalej wrzącą wodą i zakręć słoiki. Pasteryzuj je w piekarniku rozgrzanym do 120°C ok. 25 min. Gdy nieco ostygną, dokręć je i pozostaw aż zupełnie ostygną.

Zobacz także:

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje