Reklama

Cygański kociołek

Czas przyrządzenia: 1,5 godziny

Składniki

  • 50 dag łopatki
  • natka pietruszki
  • 2 marchewki
  • 3 cebule
  • garść suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • papryczka chili
  • 7 małych ziemniaków

Przygotowanie

Grzyby zalej szklanką wody i odstaw na godzinę, aż się namoczą. W tym czasie umyj mięso, osusz i pokrój w większą kostkę. Następnie podsmaż na patelni do zrumienienia i wlej pół szklanki wody. Gdy odparuje, przełóż je do wysokiego garnka. 

Cebulę drobno posiekaj, wrzuć na patelnię, na której podsmażałaś mięso. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Smaż około 10 minut. Następnie wraz z sosem, który pozostał na patelni, przełóż do garnka z mięsem. Wlej około 2 szklanek wody. 

Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i obrane ziemniaki oraz grzyby. Duś wszystko około 1,5 godziny. Na sam koniec duszenia wsyp chili, sól i pieprz. 

Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Jeśli sos będzie za rzadki, możesz go zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody, którą należy wlać do gotującego się gulaszu.

Zobacz także: 

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy