Reklama

Curry z kurczaka w sosie kokosowym

Gdy chwyta mróz, nic tak nie poprawia humoru, jak coś pożywnego i gorącego.

Składniki

  • 60 dag piersi kurczaka
  • 20 dag pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki masła
  • 4 arabskie chlebki pita
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (1,5 proc. tłuszczu)
  • 3-5 cm świeżego imbiru
  • 1/2 pęczka kolendry
  • sól, pieprz, 2 łyżeczki curry

1. Mięso pokroić w dużą kostkę.  Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Imbir oskrobać, zetrzeć na tarce.  Z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Kolendrę umyć, osuszyć, oderwać listki od łodyżek.

2. Olej rozgrzać na dużej patelni, wrzucić cebulę, czosnek i imbir,  zeszklić, pilnując, żeby się nie spaliły. Dodać mięso, masło, curry, koncentrat, smażyć 3 minuty. Dołożyć pomidory, wlać mleko kokosowe, wymieszać, gotować na małym ogniu około  15 minut. Doprawić solą i pieprzem.

3. Chlebki pita włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika, podpiekać około 4 minut. Podawać z gorącym kurczakiem posypanym kolendrą i udekorowanym jogurtem.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy