Reklama

Curry z koziego udźca i soczewicy z plackami z cieciorki i jęczmienia

Curry i pyszne placuszki to połączenie idealne.

Składniki na curry z koźliny i soczewicy

  • 2 wytrybowane udźce kozie (zostaw kości udowe)
  • Garść liści kawowca (można zastąpić je liśćmi curry)
  • 3 łyżki świeżo zmielonej kawy
  • Olej kukurydziany do smażenia
  • 1 łyżka przyprawy berbere (można zastąpić ją papryką)
  • 4 posiekane czerwone cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 duży kawałek imbiru
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • ¼ strączka bardzo ostrej papryczki chili (można zastąpić ją papryczką Habanero)
  • 2 filiżanki/ 100 g żółtej soczewicy, ugotowanej
  • 1 filiżanka uprażonych ziaren jęczmienia

Składniki na placki

  • 150 gram mąki jęczmiennej
  • 2 łyżki stołowa oleju
  • 100 ml wody
  • 150 gram mąki z cieciorki
  • 50 ml oleju kukurydzianego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szczypta soli
  • Sok z 2 cytryn

1. Wytrybuj koźlinę i podziel mięso na kawałki. Zostaw szpik. Obtocz koźlinę w mielonej mące i odstaw na bok.

2. Podgrzej olej na patelni, dodaj liście kawowca i smaż przez chwilę. Następnie dodaj przyprawę berbere i smaż aż liście będą chrupkie.

3. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i imbir, nakryj pokrywką i duś przez 10 min. aż będą miękkie.   

4. Przełóż na garnka zamarynowaną w kawie koźlinę i szpik, dodaj część przecieru pomidorowego. Energicznie wymieszaj, dodaj trzy plasterki ostrej papryczki chili i jeszcze raz zamieszaj.

Reklama

5. Dodaj do koźliny ugotowaną żółtą soczewicę. Zamieszaj curry i gotuj przez godzinę.

6. Dodaj część uprażonego jęczmienia i gotuj przez kolejne 20 minut.

7. Aby przygotować farsz do placków, upraż na suchej patelni mąkę z cieciorki, co jakiś czas ją mieszając, żeby się nie przypaliła. Dodaj do mąki trochę wody i mieszaj, aż konsystencja masy będzie gładka.  Następnie dodaj cukier i sól i ponownie wymieszaj. Dodaj sok z cytryny.  Dzięki temu pasta zmieni się w farsz.

8. Aby przygotować ciasto z mąki jęczmiennej, wymieszaj 150 gram mąki z 2 łyżkami oleju i 100 ml wody.

9. Podziel ciasto na osiem równej wielkości kul. Rozwałkuj każdą kulę. Nałóż na środek placka trochę farszu z cieciorki i złóż w kwadrat. Powtarzaj czynność aż przygotujesz wszystkie placki.

10. Podgrzej trochę oleju na patelni i smaż placki przez minutę z każdej strony.

11. Przed podaniem, nałóż na talerz pyszne curry z koźliny wraz z plackami z ciecierzycy.

Przepis pochodzi z serii "Afryka od kuchni", która emitowana będzie w ramach bloku programowego "Weekend do schrupania". Emisje w sobotę i niedzielę, 9 i 10 września od godz. 16:00 na kanale Nat Geo People.

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy