Przejdź na stronę główną Interia.pl

Cukinia za schabem i pomidorową salsą

Udekoruj listkami bazylii i oregano.

Czas przyrządzenia: 30 min
Składniki dla: 5

Składniki

  • 1 kg młodej, małej cukinii
  • 500 g pomidorów
  • mała papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 300 g schabu
  • świeży majeranek
  • olej
  • 50 g żółtego sera
  • sól, pieprz

Pomidory, cebule, paprykę i schab kroimy w grubą kostkę. Majeranek drobno siekamy. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Reklama

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojone mięso. Następnie dodajemy cebulę, pomidory i paprykę, podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy kilka minut. Doprawiamy majerankiem, pieprzem i solą, gotujemy, żeby salsa trochę zgęstniała.

Cukinię przekrawamy wzdłuż na połówki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aby zmiękła. Oprószamy pieprzem i solą. Wykładamy na półmisek.

Usmażone cukinie polewamy mięsno-pomidorową salsą i posypujemy startym żółtym serem. Podajemy na ciepło z ziemniakami lub grzankami

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje