Przejdź na stronę główną Interia.pl

Cukinia faszerowana

Farsz możesz wzbogacić ugotowanym ryżem (białym lub brązowym) albo kuskusem.

Składniki

  • 6 niedużych cukinii
  • 20 dag mozzarelli (startej)
  • 20 dag mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • świeże zioła – natka pietruszki, tymianek, oregano

Przygotowanie:

Reklama

Warzywa umyć. 4 cukinie przekroić wzdłuż, wydrążyć, miąższ posiekać, łódeczki posypać solą i odstawić na ok. 20 min, by puściły sok. Łódeczki opłukać, osuszyć. Pozostałe cukinie zetrzeć na tarce.

Cebule posiekać, podsmażyć na 1 łyżce oliwy z posiekanym czosnkiem, dodać mięso. Smażyć ok. 15 min, doprawić solą, pieprzem, ziołami, dodać miąższ i tartą cukinię. Wystudzić, wymieszać z mozzarellą i migdałami.

Łódeczki wypełnić farszem, rozłożyć w formie zwilżonej oliwą, zapiekać ok. 35 min w 180ºC.

Zobacz także:



Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje