Przejdź na stronę główną Interia.pl

Cudowny chleb pszenny

Przyrządzenie chleba trwa 75 minut, ale na kiełkowanie musisz przeznaczyć 2–3 dni.

Składniki na 1 prostokątną formę (11 X 30 cm, 25 kromek)

  • 150 g ziaren pszenicy
  • skórka starta z jednej cytryny z ekologicznej uprawy
  • 400 ml naturalnej serwatki (o temperaturze pokojowej, albo maślanki)
  • 1 kostka drożdży (42 g)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 500 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 250 g chudego twarogu (o temperaturze pokojowej)
  • 2 pęczki pietruszki (albo inne wiosenne zioła, także dziko rosnące)
  • 2 łyżeczki soli
  • mąka do zagniatania
  • tłuszcz i mąka do formy

Przygotowanie:

Reklama

Ziarna pszenicy namaczamy ze skórką z cytryny i 300 ml wody na około 10 godzin. Wylewamy na sito, opłukujemy zimną wodą i odstawiamy w jasne, ciepłe miejsce, aby wykiełkowało. Jeden - dwa razy dziennie opłukujemy. Po upływie 2-3 dni pojawią się zielone wierzchołki. Pszenicę można wykorzystać od razu albo poczekać, aż kiełki będą miały długość około 2 cm.

Podgrzewamy 100 ml serwatki. Rozpuszczamy w niej drożdże i cukier, odstawiamy na 15 minut. Zaczyn łączymy z mąką, resztą serwatki i twarogiem, wyrabiamy elastyczne ciasto. Oprószamy ciasto mąką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

Zioła drobno siekamy razem z łodyżkami. Dodajemy do ciasta razem z solą i kiełkami, dokładnie wyrabiamy. Formę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Wkładamy do niej ciasto i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Foremkę wsuwamy do piekarnika i pieczemy 40 minut w temperaturze 180° C (termoobieg, bez uprzedniego rozgrzewania piekarnika). Potem wyłączamy i dopiekamy chleb przez 20 minut w ciepłym jeszcze piekarniku.

Praktyczna wskazówka: Im dłużej zostawimy ziarna do kiełkowania, tym wyższa będzie zawartość zdrowej zielonej pszenicy. Ale już białe kiełki sprawiają, że zawartość witamin i minerałów znacznie wzrasta. Do kiełkowania wystarczy szklana miska i drobne, duże sito do opłukiwania. To regularne opłukiwanie zapobiega tworzeniu się pleśni. Kto uważa, że te małe kiełki pszenicy będą mu przeszkadzały w chlebie, przed dodaniem ich do ciasta powinien je dokładnie posiekać. Chleb zachowuje świeżość przez pięć dni.

Wskazówka dotycząca odchudzania: Pszenica i orkisz zawierają białko o najwyższej wartości spośród wszystkich zbóż. Zostało ono tutaj uzupełnione białkiem z mleka w twarogu i serwatce: takie połączenie perfekcyjnie nas nasyci. Dzięki kiełkowaniu ziarna stają się łatwiejsze do strawienia.

Przepis pochodzi z książki "Moja zielona dieta"

Zobacz także:

Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje