Przejdź na stronę główną Interia.pl

Cudeńka z makaronu

Są proste do przygotowania, przepyszne i efektowne. Dania z makaronem nie mogą się nie udać.


Reklama

Spaghetti z mięsem


Przygotowanie: 30 minut. Porcja: 530 kilokalorii.

Składniki na 4-5 porcji:

- 20 dag makaronu spaghetti

- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego np. z szynki

- 1 duża cebula

- 1 strąk żółtej papryki

- 2 ząbki czosnku

- 40 dag pomidorów z puszki

- olej do smażenia

- 1-2 łyżeczki suszonej bazylii

- 10 dag startego sera żółtego

- sól l pieprz

Przygotowanie:

1. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w niezbyt dużą kostkę.

2. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, smaż aż stanie się szklista. Dodaj mięso, smaż ok. 10 minut na niezbyt dużym ogniu, od czasu od czasu mieszając. Następnie włóż rozdrobnione pomidory z puszki, bazylię oraz pokrojoną paprykę, duś całość ok. 15 minut. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

3. W międzyczasie ugotuj makaron. W dużym garnku zagotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć posól ją. Wkręć spaghetti do wrzącej wody i gotuj aż makaron będzie al dente (lekko twardawy) czyli ok. 8-9 min. Odcedź. Makaron przełóż na talerze (możesz zwinąć go w gniazdka), polej sosem mięsno-pomidorowym i posyp starty serem.

Rada: Danie można ozdobić świeżymi listkami oregano lub bazylii.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje