Reklama

Croque Monsieur

Dania idealne na niedzielny poranek. Zachwycą wszystkich domowników i wprawią ich w doskonały nastrój. Polecamy przepis na francuską kanapkę smażoną z serem.

Składniki

  • 2 kromki chleba pszennego
  • 4 plasterki sera gruyère
  • 2-3 plasterki szynki
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • ok. 100 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej patelnię grillową. Na drugiej zwykłej stop odrobinę masła. Maczaj w nim kromki - z jednej strony. Ułóż je na grillu - posmarowaną stroną. Grilluj do przyrumienienia. 

2. Na zwykłej patelni rozgrzej resztę masła. Oprósz je mąką i chwilę podgrzej. Mieszając, powoli wlewaj mleko. Gotuj, aż sos zgęstnieje (możesz dodać łyżkę startego parmezanu). Dopraw go gałką muszkatołową. 

3. Jedną kromkę posmaruj (od jaśniejszej strony) musztardą. Ułóż szynkę i 2 plasterki sera. Piecz 3-4 minuty w 160°C. Wyjmij. Przykryj drugą kromką chleba (stroną grillowaną do góry). Na wierzchu rozsmaruj sos beszamelowy i ułóż pozostałe plasterki sera. Piecz jeszcze 5-7 minut, aż ser się stopi.

Zobacz także:

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy