Reklama

Consommé ze świeżych ogórków i koperku

Wspaniały zielony półprzezroczysty płyn, esencja smaku ogórka i kopru. Orzeźwiający, zaskakujący, absolutnie pyszny! Idealny na upalne dni, zwłaszcza gdy towarzyszą mu tagliatelle z ogórków. Przepis pochodzi z książki "Zupa dobra na wszystko" Jolanty Naklickiej-Kleser.

Składniki

  • 1 kg zielonych ogórków
  • 1 pęczek koperku (łodyżki posiekane drobno, listki grubiej)
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • oliwa
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Składniki na tagliatelle ogórkowe

  • 1 ogórek świeży pocięty obieraczką na cienkie wstążki
  • 1 pęczek natki koperku posiekany
  • oliwa
  • zest z cytryny
  • sól
  • • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ogórki zmiksuj z koperkiem. Następnie całość przełóż do pieluchy tetrowej wyłożonej na sitku i wstaw do lodówki na całą noc. 

2. Przecedzony płyn przypraw do smaku solą i pieprzem. Dolej oliwy i odrobinę octu winnego. Podawaj z sałatką ze świeżego ogórka.   

Sposób przygotowania tagliatelle z ogórków: Wstążki ogórka wymieszaj z koperkiem, dodaj trochę oliwy i zestu z cytryny. Dopraw i wymieszaj.  

Przepis pochodzi z książki "Zupa dobra na wszystko".

Reklama

Zobacz także:

Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy