Reklama

Co z tą persymoną?

Jej dojrzały owoc powinien być czerwonopomarańczowy, skórka sprężysta, bez uszkodzeń, zmarszczek i przebarwień.

Przy zakupie persymony warto zwrócić uwagę także na szypułkę: idealna ma ciemnozielony kolor (nie jest sucha, brunatna) i mocno przylega.

Owoc ten najlepiej jest przekroić na pół (wszerz), a miąższ wyjadać łyżeczką. Twardsze okazy można z łatwością obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części (i np. dodać do sałatki).

Miąższ powinien być lekko twardawy, bardzo słodki i mieć galaretowatą konsystencję.

Persymona nadaje się także do suszenia, można ją dodać do ciasta albo zrobić z niej dżem.

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy