Reklama

Co na obiad? Indyk!

Można go przyrządzić na wiele sposobów: podać jako potrawkę, roladki czy pulchne pulpeciki. Warto go jest, bo ma zdrowe i chude mięso.

Indyk jest mało kalorycznym mięsem. Zawiera niewiele tłuszczu i cholesterolu. Najlepsze dania zrobimy z piersi. Można ją piec w całości, przyrządzać z niej medaliony, filety, zrazy, kotlety sauté i panierowane. Z gotowanego mięsa indyczego robi się najczęściej zimne przekąski np. galantyny. Im młodszy indyk, tym lepsze mięso. Najlepiej sprawdza się w kuchni mięso ze sztuk liczących 15 do 24 tygodni. Jest kruche i soczyste.

Jeśli chcemy upiec indyka w całości, jego waga powinna wynosić do 3 kg. Wkładamy go do piekarnika nagrzanego do 250ºC, a kiedy się ładnie zrumieni, zmniejszamy temperaturę do ok. 180ºC. Nie polecam niższej temperatury, bo mięso będzie się długo piec i bardzo wyschnie.

Reklama

Indycze roladki ze szparagami

Składniki: 6 sznycli z indyka, 1 pęczek szparagów, sól, pieprz, cukier, 1/2 cytryny, kilka różyczek brokuła, olej do smażenia.

Przygotowanie: Szparagi obrać i ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru i cytryny, schłodzić w zimnej wodzie. Ze szparagów odkroić twarde końcówki. Sznycle z indyka lekko rozbić i oprószyć solą i pieprzem, na każdym układać po 2-3 przycięte szparagi, zwijać roladki i spiąć wykałaczkami. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony. następnie podlać wodą, i pod pokrywką kilkanaście minut dusić do miękkości. Podawać z gotowanymi ziemniakami i brokułami. 

Potrawka z indyka z kaszą

Składniki na 6 porcji: 600 g fileta z piersi indyka, 2 cebule, szklanka bulionu warzywnego, 5-6 łyżek śmietany, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku, ewentualnie kolorowa papryka, cukinia itp., szklanka kaszy gryczanej.

Przygotowanie: Umyte mięso kroimy w kostkę. Kaszę gryczaną zalewamy zimnym bulionem. Gotujemy do chwili, aż kasza wchłonie cały płyn. Przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut. Cebulę (i pozostałe warzywa, na które się zdecydowaliśmy) czyścimy, obieramy, kroimy.

Na patelni rozgrzewamy olej, na którym obsmażamy mięso. Dokładamy warzywa. Posypujemy ziołami prowansalskimi, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Smażymy 5 minut.  Mięso podlewamy bulionem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, a potem śmietanę. Mieszamy i dusimy 15 minut, tak aby warzywa pozostały twardawe. Danie podajemy z kaszą.

Pulpety z marchewką

Składniki na 12 sztuk: 500 g mielonego mięsa z indyka, 3 łyżki bułki tartej, 1 jajko pęczek natki, 2-3 marchewki, 1 litr bulionu drobiowego, 1 cebula, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Marchewkę obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w bulionie. Wyjmujemy, studzimy, kroimy w drobną kosteczkę. W kosteczkę kroimy także obraną cebulę. Połowę natki drobno siekamy.

Do mięsa wybijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, marchewkę, cebulę i posiekaną natkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 3-4 łyżki zimnej wody i wyrabiamy na jednolitą masę.

Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki. Wrzucamy na 20 minut do gotującego się na małym ogniu bulionu. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Studzimy. Dekorujemy pozostałą natką, podajemy z pikantnymi sosami, surówkami itp.

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: indyk
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy