Reklama

Ciasto z pomarańczami

Zimowe, lepkie i aromatyczne ciasto z pomarańczami w syropie.

Ciasto odwrócone, czyli plasterki pomarańczy układamy na dnie formy, na nie wykładamy ciasto, po upieczeniu nasączamy pozostałym syropem pomarańczowym i przekładamy na paterę, układając spodem do góry.

Do wykonania ciasta nie potrzeba nawet miksera. Musi się udać!

Składniki - pomarańcze w syropie

  • 2–3 średniej wielkości pomarańcze
  • 150 g cukru
  • 100 ml wody

Składniki - ciasto

  • 185 g kefiru lub zsiadłego mleka
  • 110 g roztopionego masła
  • 3 duże jajka
  • świeżo otarta skorka z 1 pomarańczy
  • 220 g mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 160 g drobnego cukru do wypieków

Przygotowanie pomarańczy w syropie

Pomarańcze wyszorować i wyparzyć. Pokroić w grube plasterki.

W płaskim garnku lub na stalowej patelni zagotować wodę z cukrem. Gotować, do chwili rozpuszczenia się cukru, wymieszać. Włożyć plasterki pomarańczy i gotować, na małej mocy palnika, przez 12-15 minut. Przez ten czas skórka pomarańczy zmięknie, a z wody z cukrem powstanie pyszny pomarańczowy syrop.

Reklama

Wykonanie ciasta

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wymieszać kefir z roztopionym i lekko przestudzonym masłem, dodać jajka, cukier, skórkę z pomarańczy, roztrzepać rózgą kuchenną.

Do składników mokrych dodać przesianą mąkę pszenną z sodą oczyszczoną. Wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy.

Na wyłożonym papierem do pieczenia spodzie tortownicy o średnicy 23 cm poukładać ciasno plasterki pomarańczy w syropie. Na nie przelać ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 160ºC około 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z formy. Ostrym nożem z piłką odciąć z ciasta górkę (nie będzie potrzebna), następnie samo ciasto ponakłuwać patyczkiem. Pozostały syrop pomarańczowy delikatnie wylewać na gorące ciasto (zachować 2 łyżki syropu), pozostawić do wystudzenia.

Ciasto przełożyć na paterę spodem do góry. Polać 2 łyżkami syropu, by powierzchnia pomarańczy pozostała błyszcząca.

Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki na 4 pory roku". Wydawnictwo Egmont.


Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy