Reklama

Ciasto z makiem i pieczoną dymią

Ciasto z płynnym złotem, czyli z miodem.

Składniki

  • 300 g dyni Hokkaido
  • 150 g masła
  • 3 jaja
  • półtorej szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 łyżek płynnego miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g maku
  • pół szklanki
  • jogurtu naturalnego
  • pół szklanki cukru pudru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Dynię myjemy, osuszamy, odkrawamy skórkę i kroimy w kostkę. Kwadratową blachę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy kostki dyni i pieczemy około 30 minut w 200ºC, studzimy, kroimy na drobne kawałki, a następnie miksujemy blenderem. 

2. Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, łączymy z miodem, mieszamy. Stopniowo dodajemy jaja, miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i na przemian z dynią i jogurtem łączymy z masą maślano-jajeczną, by składniki się połączyły. Na koniec wsypujemy mak, mieszamy. Blachę o wymiarach 11x25 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką lub drobną bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy i pieczemy przez około godzinę w 175ºC. 

Reklama

3. Ciasto studzimy w blasze około 10 minut, następnie wyjmujemy z formy, przekładamy na metalową kratkę i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Cukier puder przesypujemy do miski i energicznie ucieramy z 2-3 łyżkami wody, by powstał gładki lukier. Dekorujemy nim ostudzone ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce, by dobrze zastygł. Dzielimy na porcje i podajemy na deser. 

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy