Reklama

Ciasto w śmietanowym kremie

Składniki na 12 porcji:

  • 3 pomarańcze
  • 6 jaj
  • 250 g cukru
  • 200 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g mielonych migdałów
  • po szczypcie mielonych goździków i gałki muszkatołowej
  • 400 g serka mascarpone
  • 1–2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 75 g cukru pudru
  • 2–3 łyżki jogurtu

1. Pomarańcze dokłanie myjemy. Z dwóch ścieramy skórkę, a następnie wszystkie obieramy i pozbywamy się białej błonki. Owoce kroimy w kawałki, przekładamy do garnka, podlewamy 5 łyżkami wody i gotujemy 30 minut na wolnym ogniu. Kiedy płyn odparuje, miksujemy owoce na gładki mus i odstawiamy do ostygnięcia.

2. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pomarańczowy mus, delikatnie mieszamy. Łączymy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, migdałami, połową startej skórki, gałką i goździkami, mieszamy. Ciasto przekładamy do posmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy, wygładzamy. Pieczemy 45-55 minut w 180ºC.

Reklama

3. Serek mascarpone miksujemy z jogurtem, cukrem pudrem i likierem na gładką masę. Kremem smarujemy całe ostudzone ciasto.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy