Reklama

Ciasto Upadłego Anioła (Fallen Angel Cake)

Oto ciasto, w obliczu którego nawet anioł by zgrzeszył. Unikalny i wyrafinowany smak sosu malinowego w połączeniu z niebiańskim smakiem i delikatną konsystencją biszkoptowego anielskiego ciasta, a wszystko to otulone chmurką przypieczonej bezy z rumem.

Składniki sos malinowy

  • 2 szklanki malin
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 1 łyżeczka dobrze zmielonej, świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka soku z limonki

Składniki na bezę

  • 1/4 szklanki rumu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 8 białek
  • 1 gotowe anielskie ciasto (Angel Food Cake) - opcjonalnie może to być zwykły biszkopt pieczony w okrągłej formie z kominem lub który ma wycięty otwór w środku, lecz anielskie ciasto jest dużo smaczniejsze.

1. Sos malinowy: wrzuć maliny i cukier do rondelka i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut. Dodaj bazylię i sok z limonki, po czym odstaw do lodówki do schłodzenia. 2. Beza: do rondelka wlej 1/2 szklanki wody i 1/4 szklanki rumu, doprowadź do wrzenia. Cały czas mieszając, wsyp 1 szklankę cukru. Użyj pędzelka zamoczonego w wodzie, żeby usunąć drobinki cukru zgromadzone na bokach rondelka. Włóż do syropu termometr cukierniczy.

3. Do miski wbij 8 białek i ubijaj mikserem na średniej prędkości aż powstanie piana. Powoli wsyp 1/2 szklanki cukru i ubij do stanu luźniej białej piany.

Reklama

4. Kiedy syrop osiągnie 115°C, zdejmij go z ognia. Ustaw mikser na wyższą prędkość i powoli wlej syrop do białek. Ubijaj, aż otrzymasz lśniącą, luźną pianę.

5. Łączenie składników: Połóż anielskie ciasto (lub biszkopt) na tacy albo podstawce i polej syropem malinowym z wierzchu, aby nadmiar spłynął do środka. Ubitą pianę rozprowadź równo po całej powierzchni ciasta. Użyj szpatułki, jeśli chcesz ją jakoś specjalnie uformować. Przed podaniem użyj palnika kuchennego, żeby opiec bezę.

Przepis: Geoffrey Zakarian

Polsat Food Network

Pamiętaj, że palnik kuchenny jest niezwykle niebezpieczny. Trzymaj go z dala od ciepła, otwartego ognia i nie zostawiaj na słońcu. Używaj tylko w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. W celu podpalenia palnika połóż go na płaskiej, stabilnej powierzchni tak, by płomień był skierowany od Ciebie. Najpierw zapal zapałkę lub zapalniczkę, a później odkręć zawór gazu. Po zapaleniu się płomienia zgaś zapalniczkę bądź zapałkę. Zawsze porządnie zakręcaj zawór gazu po zakończonej pracy. Dzieci nie powinny używać palnika kuchennego bez kontroli dorosłych.


materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy