Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ciasto ucierane ze śliwkami

Ciasto zyska na smaku, jeśli połowę mąki zastąpisz zmielonymi orzechami. Możesz dodać aromat rumowy lub migdałowy.

Składniki

  • 60 dag śliwek
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki drobnego cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 8 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mleka 3,2 proc
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • cukier puder do dekoracji
  • masło i bułka tarta do blachy

Przygotowanie:

Reklama

Owoce umyć, podzielić na połówki, wypestkować, odstawić. Jajka umyć, białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać porcjami miękką margarynę, mleko, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Idealnie gładkie ciasto delikatnie połączyć z białkami ubitymi na sztywno ze szczyptą soli. 2 Ciasto wylać na wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą blachę o wymiarach 23x37cm. Na wierzchu rozłożyć połówki śliwek, lekko wciskając owoce w ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 50-65 min. Gdy boki ciasta zaczną odchodzić od blachy, a patyczek wsadzony w jego środek będzie suchy, wypiek gotowy. Przed podaniem posypać obficie pudrem.

Zobacz także:

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje